Tornet

Första tävlingsdagen (igår) gick mycket bra för svenskarna — alla ligger på silverplats inför dag två. Det ser ut som att alla kommer ta medalj, något laget inte lyckats med sedan Australien 2013. Arvid i synnerhet presterade väldigt starkt, och är inför dag 2 bara ca 20 poäng ifrån en guldpeng! De svenska översättningarna användes som vanligt inte av deltagarna, så vi hade tagit oss en del friheter (som att använda Comic Sans som typsnitt).

IMG_20170730_144739
Lycklig Arvid

Idag tog vi en paus från allt tävlande och jobb med en utflykt till Milad Tower, vars utmärkande egenskap är att det är högt (världens sjätte högsta torn). Som vanligt reste vi med en av de 17 bussarna i vår konvoj. Under varje utflykt är vi indelade i olika grupper per buss, som blir runtdragna av en turistguide. Vi lyckas som tur är ofta smita iväg från vår guide för att träffa våra ungdomar. Hela sällskapet har dessutom “skydd” både av civilklädda agenter (från motsvarande iranska SÄPO) och den lokala polisen, som åker med ett flertal bilar och motorcyklar runt den långa ledden av bussar.

Allt på IOI (förutom själva tävlingen) är mellan 30-60 minuter försenade, så som vanligt kom vi iväg ganska sent.

Vårt första stopp var inte tornet självt, utan en delfinshow ungefär 141.421… m bort. Delfinshowen var ungefär som Kolmårdens delfinshow, fast lite sämre, och med ett 15 minuter långt intro på persiska. Under showen målade den ena delfinen en tavla, som gavs bort till någon viktig IOI-person.

 

IMG_20170731_113241
“Självporträtt” – delfin #2
IMG_20170731_102341
Barnen, en delfinpool bort

Laget var måttligt roat av showen, så vi behövde be dem att vara glada när vi lyckades leta upp alla och ta en bild. Det gick lite sådär.

IMG_20170731_114030

141.421… m bort var tydligen för långt att gå enligt de iranska SÄPO-agenterna (möjligtvis för att målet var 100 m bort i höjdled), så vi satte oss återigen i bussarna för färd vidare till Milad tower

IMG_20170729_175910
Tornets topp

Lunchen blev i tornets food court, som var extremt underdimensionerad — flera av restaurangerna fick slut på mat! Arvid var tvungen att ställa sig i kö igen efter att pizzahaket han köade till fick slut på mat precis innan han kom fram.

IMG_20170731_132342
Fredrik, vår vattensommelier

Efter lunchen åkte vi upp till toppvåningarna i det 435 meter höga tornet. Hissarna var ganska snabba (maxade på c:a 8 m/s), men hotar inte riktigt IOI:s officiella hisshastighetsrekord från Taiwans Taipei 101 (c:a 16 m/s) under 2014.

Den första våningen vi besökte var ett observationsplan, som också hade ett café och diverse försäljning av kultur. Jag lyckades här hitta riktigt kaffe för första gången under vår vistelse här (hotellet serverar bara snabbkaffe, ett otyg som i min åsikt borde diskvalificera ett lands IOI-ansökan). En vanlig amerikansk kaffe inhandlades till det nätta priset av 115000 rial.

IMG_20170731_164326
 Nästan tornets topp

Längre upp i tornet fanns fler sevärdheter. Vi började med att åka upp till takvåningen, som innehöll en cirkulär vägg med mystiska tecken som vi inte förstod, samt några flaggor.

Våningen under denna hade istället ett galleri av dockor föreställandes kända iranier.

Mer konst fanns på våningen under, nu i form av diverse brev som vi inte förstod.

IMG_20170731_161404

I slutet av konstgalleriet hittade vi en samling av olika städers nycklar som hade givits till Iran.

IMG_20170731_164049
Svensk nyckel?

Vi tyckte skölden på nyckeln såg lite svensk ut, men ingen förklarande lapp fanns för just denna nyckel. Känner du igen skölden?

Efter att ha spenderat närmare tre timmar i tornet var det återigen dags för hemfärd. Trots ständiga förfrågningar om att få rapporter över vad laget sysslar med när de har fritid har vi inte fått ens en bild från en maffia-omgång. De är i skrivande stund satta i karantän eftersom vi precis fått morgondagens uppgifter att översätta. Valet av typsnitt blev denna gång Mickey istället för Comic Sans (för variationens skull).

Imorgon blir det som vanligt livekommenteringar från tävlingsdagen. Vi hoppas ni är lika taggade på oss inför morgondagen, och att resultaten blir lika starka som gårdagens.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s