I love Iranian food

Dagens inlägg kommer något senare än planerat, ironiskt nog på grund av att vi ledare äntligen hade en arbetsfri kväll (vilket ledde till väldigt försenat umgänge med deltagarna).

Gårdagens tävling blev som ni kanske märkte i slutet av vår livekommentering lite kaosartad. Det visade sig att någon gång under den sista timmen fick en server som domarsystemet körde på slut på diskutrymme, med konsekvensen att det inte gick att skicka in några lösningar under c:a 20 minuter. Detta åtgärdades snabbt genom att lägga till ytterligare diskutrymme, men för att kompensera för problemen utökades tävlingstiden med 30 minuter.

Tyvärr slutade historien inte här. I samband med att diskutrymmet tog slut hade domarsystemets interna databas blivit korrumperad på grund av allvarliga designfel i systemet. När det tekniska teamet försökte döma om de lösningar som hade fastnat under det första avbrottet visade det sig att systemet redan ansåg att ett program med samma källkod redan hade bedömts, och ville därför inte dömma om koden. Istället för att fixa problemets källa föreslog domarteamet att deltagarna skulle lägga till whitespace i sina lösningar för att koden inte skulle se likadan ut. Detta fungerade dock inte heller, eftersom de programfiler som genererades utifrån deltagarnas kod fortfarande var identiska. Av skäl vi inte riktigt förstår vill systemet inte heller döma om en lösning som ger exakt samma programfiler som tidigare dömts. Dessa deltagare kunde alltså under ytterligare en period inte skicka in sina lösningar. Detta åtgärdades av domarteamet genom att se till att programfilerna såg lite annorlunda ut istället.

Här bestämde sig domarna för att ännu en gång förlänga tävlingen, i första hand för de deltagare som drabbades av avbrottets följdeffekter. De lyckades dock inte identifiera vilka dessa deltagare var innan den förlängda tävlingen var på väg att ta slut, så med 15 sekunder (!) kvar togs beslutet att förlänga tävlingen 15 minuter till.

Under generalförsamlingens efterföljande möte yppades mycket kritik, både mot domarteamet och det tekniska teamet. I synnerhet tyckte många länder (inklusive Sverige) att förlängningarna var mycket orättvisa för de deltagare som på grund av dem förlorade sina medaljplatser — David hann ju tack och lov förlora sitt guld innan förlängningarna trädde i kraft. Vi ledare fick dessutom ingen information om vad som hade hänt förrän själva mötet, inte ens att tävlingen hade blivit förlängd!

Slutresultatet ser just nu ut att bli ett silver var till David och Arvid, samt brons till Fredrik och Herman. Vi ledare är mycket nöjda med resultatet, som är det bästa sedan 2013, och en av mycket få gånger vi tagit 4 medaljer. Vår egen analys är att förbättrade träningsrutiner inom olympiaden (så som träningsläger, tillägg av svårare deluppgifter, instiftandet av tre KATT-tävlingar varav två på femtimmars IOI-format) har bidragit mycket till vårt resultat, men också att vi börjat få in många unga deltagare som presterar bra och således får mycket träning inför deras första IOI-deltagande. Hela laget var bland de 11 bästa under föregående års uttagning, men bara David var med i landslaget förra året.

IMG_20170801_144025
Utmattade svenskar lämnar arenan

När deltagarna kommit ut från tävlingssalen gick vi på lunch och analyserade resultatet lite kort. I allmänhet var alla nöjda. Det visade sig att David bara var ett ynka (trivialt) specialfall bort från de extra poängen på simurgh som behövdes för guld.

Därefter åkte vi iväg på kvällens utflykt — Irans botaniska trädgård. Vi ledare tyckte detta var en av de trevligare utflykterna, dels för att äntligen fick se lite grönt (i ganska vackra skogar), men också för att det för en gångs skull var väldigt svalt utomhus i trädgården.

Under skogspromenaden blev Fredrik intervjuad av IOI:s lokala mediateam. I klassisk Sverige-stil lyckades intervjuns fokus på något vis bli mat.

IMG_20170802_181038

Generalförsamlingens möte om den andra tävlingsdagen blev alltså placerad i trädgården under utflykten för att vi skulle hinna ha mötet. Förutom de olika kommittéernas rapporter om vad som egentligen hände under tävlingen presenterade också årets kommittékandidater sig själva inför omröstningen som sker på torsdagens möte.

Mötet drog ut på tiden på grund av alla diskussioner kring domarproblemen, vilket av oförklarliga skäl också innebar att deltagarna var tvugna att vänta med sin middag tills vi kom. På grund av de långa köerna fick vi deltagarna alltså inte mat förrän nära 11-snåret, ett beslut vi inte alls förstår.

Efter en kort natts sömn blev det sedan återigen dags för utflykt! Deltagarna skulle först till en vattenpark medan ledarna skulle spendera dagen närmare centrala Tehran, bl.a. i den stora bazaaren. Cirkus kommunikationsfail fortsatte nu. Tydligen hade schemat ändrats igen utan någon information. Ledarnas resa hade blivit framflyttad en timme (d.v.s bussarna skulle åka två timmar senare än schemalagt istället för sedvanliga en timme försenade), och vi fick dessutom istället följa med deltagarna till vattenparken istället — något som jag gjorde, medan Fredrik och Erika åkte till bazaaren. Jag blev tvungen att snabbt springa upp och hämta badkläder, och han precis fram till att bussen började åka.

När ledarbussarna till slut kom iväg visade det sig att det hade blivit ytterligare förändringar där. Ursprungligen hade gruppen flera resmål. Först bazaaren, följt av några mer kulturella platser. Ett beslut hade tagits men inte kommunicerats om att stryka bazaaren, och istället enbart besöka en enda kulturell plats. Eftersom de som valde denna utflykt främst gjorde det för bazaarens skull blev stämningen på Fredriks buss snabbt hätsk. Många ledare klagade högljutt om att de inte hade fått information om ändringen innan de åkte, och till slut gav arrangörerna med sig och valde att istället bara åka till bazaaren. För att fram till tävlingsdag 2 ha varit ett väldigt bra planerat IOI vars egentliga enda brist var den (åtminstone konsekventa) timmeslånga förseningen för alla bussar blev det helt plötsligt kaos. Bazaaren ska dock ha varit trevlig, även om Fredrik och Erika höll på att missa bussarna tillbaka eftersom guiderna bestämde sig för att marschera från återsamlingsplatsen till bussarna 10 minuter före utsatt tid.

Vattenparken var dock mycket uppskattad både av mig och deltagarna. Vi fick här chansen att se det medicinska teamet i aktion. Under en av vattenkanorna som David, Arvid och Herman åkte tillsammans orsakade obalans i gummibåten att Arvids rygg fick sig en smäll i ett litet skutt. Arvid placerade sig snabbt efter åkturen i horisontellt läge för att minska smärtan lite, varpå han snabbt blev omringad av parkens badvakter, ambulanspersonalen som alltid följer med oss, samt IOI:s egna medicinska volontärer. Efter en snabb medicinsk undersökning av hans rygg och rörlighet upptäcktes inga misstänkta skador, men Arvid rekommenderades vila en stund för att se om smärtan gick över (vilket den också snabbt gjorde).

IMG_20170802_132351_Bokeh
Bussresan från vattenparken såg födelsen av ett nytt kortspel. Jag vann den första rundan efter en hård kamp mot Herman som förlorade efter att ha tappat ett kort, och Fredrik som trots två snygga pareringar av mina tjugoettor förlorade efter min väldigt riskfyllda schack matt (visad på bilden).

Efter lunchen som åtnjöts i vattenparken hade vi ett stopp till innan vi åkte tillbaka hotellet för BBQ vid deltagarhotellets utomhuspool — det kända landmärket Azadi Tower.

IMG_20170802_145914
Azadi Tower

Vi fick dock inte möjligheten att åka upp i tornet (även om vi försökte, många gånger), utan något tydligt besked om varför. Istället fick vi gå runt i en utställning som fanns under marken, inkluderandes bl.a. en pianospelande robot.

This slideshow requires JavaScript.

Under middagen blev vi uppsökta av en av Sveriges IOI-vänner: Slovakiens deputy leader, som tävlade i IOI samtidigt som mig. Han kungjorde att det skulle spelas maffia i deltagarhotellets lobby, vilket blev starten på en spelkväll som sträckte sig fram till strax efter ett. Man märkte att deltagarna uppskattade att äntligen ha tid att kunna umgås med varandra. När jag efter spelandet gick tillbaka till mitt hotell var det mer livligt i hotellområdet än under dagarna.

Under morgondagen har vi ledare ett sista möte där vi ska rösta om vilka som ska väljas in i IOI:s olika kommittéer, medan deltagarna åker på utflykt till ett palats. Under eftermiddagen sker sedan det vi alla väntat på: avslutningsceremonin där våra excellenta ungdomar blir tilldelade sina välförtjänta medaljer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s