Ännu ett år utan godis

Ledarnas dag började tidigt idag, för att hinna med det första mötet med generalförsamlingen. Mötet blev dock försenat en hel del. Fyra hissar i ett hotell med 26 våningar och över 100 personer som ska åka precis samtidigt är ingen bra kombo.

Mötet behandlade framförallt godkännandet av årets tävlingsregler. Sverige hade redan på förhand lagt upp en spelplan för vår återkommande hjärtefråga – medhavt godis i tävlingssalen. Tidigare år har reglerna kring godis i tävlingssalen varierat kraftigt. Ibland har funktionärerna inte haft några åsikter, ibland har de tvekat kring om ett redan halvätet äpple måste lämnas utanför, och ibland har det varit ett starkt nej från funktionärerna. I och med att de snacks värdlandet bjuder på under tävlingen ofta är av undermålig kvalité i jämförelse med svenska klassiker som Marabou eller lösgodis har vi ofta yttrat oss lite bittert i frågan under möten. I år möttes vi av uppdaterade regler som förtydligade – inget godis tillåtet! Vi ledare protesterade starkt å våra sötsugna deltagares vägnar till den grad att vi avstod från omröstningen av reglernas godkännande, men inte heller i år får vi se en regeländring.

IMG_20170729_092140
Fredrik håller godisanförande

Vi hoppas att forsatt lobbyarbete i form av “studieresor” till Cloetta-fabriken och “representationsfikor” med stora mängder Ahlgrens Bilar lyckas övertyga fler ledare att ändar sig till nästa år.

Efter mötet hittade vi en broschyr från Italien i vårt postfack! Håll utkik på vår hem- och facebooksida senare i höst för spännande nyheter…

IMG_20170729_120754
Mystisk broschyr

 

Medan vi satt på möte hade deltagarnas övningssession börjat. Övningsessionen bestod av fyra olika problem som hade publicerats för ungefär en månad sedan. De hade dessutom redan haft möjlighet att skicka in lösningar på övningsuppgifterna, så sessionen bestod till största delen av att testa tävlingsrutinerna. Var är toan (i änden av korridoren)? Vad är utskriftsutdelarnas responstid (ca 28 s)? Är debuggern GDB som vanligt trasig p.g.a en saknad shell-variabel (självklart)?

För svenskarna gick sessionen i allmänhet bra. David upptäckte ett tekniskt problem – mussladdslängden var inte anpassad för vänsterhänta, men detta åtgärdades efter kontakt med den lokala tekniska kommittén.

David testade också att framföra en förfrågan för förtydligande skriftligt istället för att använda det web-baserade systemet. Eftersom han skrev sin förfrågan på svenska blev den vidareskickad till oss ledare för översättning innan den tekniska kommittén svarade på frågan.

IMG_20170729_112624
Davids förfrågan för förtydligande

Efter den ovanligt händelselösa övningsessionen bar det av med buss till Milad Tower Conference Hall där öppningsceremonin hölls. Konferenscentret är i anslutning till Milad Tower, världens sjätte högsta torn och måndagens utflyktsmål.

IMG_20170729_175910
Milad Tower, måndagens utflyktsmål

Vi ledare hade stora förhoppningar inför ceremonin, som vi trodde att värdlandet skulle lägga mycket krut på. Ceremonin levde helt klart upp till våra förväntningar även om vi återigen var separerade från våra elever. De internationella recensionerna av ceremonin var lite blandade.

Bästa invigningsceremonin på länge!

Svenska lagledarna

Värsta invigningsceremonin på länge!

Norska lagledarna

 

Ceremonin inleddes som vanligt med tal från olika så kallade “viktiga personer”, som IOI:s president och Irans utbildningsminister. Vi blev mycket glada över att antalet tal reducerats till enbart 3 detta år, alla relativt korta. En stor majoritet av ceremonin fylldes istället av olika musikaliska akter (allt från iransk pop och folkdans till Volodos arrangemang av Mozarts Rondo alla Turca). Hela ceremonin livesändes på Facebook, varför vi inte lägger upp några bilder eller videoklipp från den. Läsarutmaning: identifera de fem felaktiga flaggorna som användes under presentationen av deltagarländer (Fredrik förtydligar felaktiga flaggfinnande-förfarandet: ett avvikande bredd-höjd-förhållande räknas inte).

Efter ceremonin lyckades vi leta fram ungdomarna, och fick till en gro(u)p-bild med alla samtidigt.

IMG_20170729_175628_002
Gro(u)p-bild

Jag lyckades även sno åt mig en selfie med Islands ledare, som deltar i tävlingen för första gången, med en enda deltagare. Islands lagledare Bjarki är en återkommande problemförfattare i den svenska och den nordiska programmeringsolympiaden.

IMG_20170729_180542
Till vänster: Bjarki, Islands lagledare

Därefter separerades vi återigen fysiskt och gick på middag innan översättningsmöten. Eftersom det är tävlingsdag imorgon och vi ledare under kvällen fick ta del av uppgiftslydelserna inför morgondagen sattes deltagarna i karantän både fysiskt från oss ledare och elektroniskt genom mobiltelefon-inlämning (så oroliga föräldrar behöver inte oroa sig om de tappat kontakten med sina barn).

Just nu sitter vi och översätter problemen tillsammans med Island över lite fika.

IMG_20170729_212639
10/10 skulle översätta igen

Imorgon återkommer vi vid tävlingsstart (6:30 svensk tid) med en liveblogg om tävlingen. Ryktet går också att vår nederländska skattmästare Kim kommer att ha en livestream under tävlingen!

Fick du inte nog av IOI-information? Missa inte IOI Newsletters som publiceras varje dag av arrangörerna!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s